Taal Taal
Techniek

“Veel meer melkingen met nieuwe melkobots”

Klik hier voor het artikel in de Boerderij

Bij melkveebedrijf Bakker is de oude 4 box MIone vervangen door vier separate, in lijn opgestelde melkrobots. De capaciteit is hierdoor sterk verbeterd.

Johan Bakker loopt achter zijn melkrobots als twee koeien zich melden voor melking. Een wordt geweigerd, de ander wordt vlot aangeslo ten door de een van de vier robots. De vier GEA R9500-robots staan er nu een jaar. Het is voor het bedrijf niet de eerste keer dat ze met een automatisch melksysteem melken. In 2008 werd de serrestal gebouwd. Deze 0+6+2 rij ige stal biedt plaats aan 200 melkgevende dieren. Deze lopen achter de vier robots en bezetten de drie dubbele rijenboxen. De andere dubbele-rijenbox is in gebruik door het jongvee.

Toen de stal gebouwd werd, schakelde Bakker ook over op automatisch melken. Destijds met een Titan 4 box-systeem. Dat molk zeer matig. Het merk werd van de markt gehaald en vervangen door GEA met een 4 box MIone. “De belofte was dat deze machine een capaciteit zou hebben van 200 koeien. Precies waar we de stal op ingericht hadden en wat ook ons doel was om naartoe te groeien”, geeft Johan Bakker aan. Hij beheert het bedrijf samen met zijn ouders, Bert en Ina.

“Op zich molk de machine ook best goed. Maar toen we steeds meer koeien gingen melken, liepen we toch tegen capaciteitsproblemen aan. De vier boxen werden bediend door één aansluit arm. Dat leverde wachttijden op voor andere koeien. Als in box 1 een koe aangesloten werd en dat duurde wat langer, dan moesten de andere koeien wachten. Als de arm dan naar box vier moet rijden voor de volgende koe kost dat tijd. En als je dan pech hebt en de eerste koe trapte het melkstel af, dan moest de arm daar eerst weer naartoe en ondertussen stonden de andere koeien te wachten”, schetst Bakker de problematiek rondom capaciteit. “We konden tot 160 koeien probleemloos melken, maar daarboven werd het toch lastig. Het gemiddelde aantal melkingen daalde, zeker met weidegang. Vaak kwamen we niet verder dan 2,3 melkingen per koe per dag.” Omdat de robot zo enorm vol bezet was, stond de wachtruimte ook altijd vol. “Dat is weer een drempel voor ranglagere koeien en vaarzen om zich te melden. We moesten dan ook altijd best veel koeien halen.”

 

Van de markt

Ondertussen ontwikkelde GEA de nieuwe versie robots. De verkoop van de MIone werd gestopt en van de markt gehaald. Zowel GEA als familie Bakker wil den toe naar vervanging van de vierbox op het bedrijf. “Eigenlijk kwam deze wens van beide zijden en min of meer op een gelijk moment.” Uiteindelijk werd er een aankoopprijs voor de vier robots vastgesteld met een inruilvergoeding voor de oude MIone. Op 14 september werd begonnen met de vervanging. De vierbox werd uit de oorspronkelijk positie gehaald en in zijn geheel twee meter naar voren geplaatst. Zo kon deze door functioneren terwijl de oude plaats gereed werd gemaakt voor de vier nieuwe robots. Dit is in eigen beheer uitgevoerd. Bij elk nieuwe robot is een putje gecreëerd, zodat behandeling van een koe of onderhoud gewoon recht opstaand kan worden uitgevoerd.

Ook is de totale ruimte iets verlengd, omdat de vier separate robots een kleine twee meter extra lengte vroegen. Daarvoor moesten zes boxen in de separatieruimte worden opgegeven. Om toch voldoende separatieruimte te houden, is een van de twee strohokken opgegeven en zijn daar nu vijftien ligboxen verschenen. Achter op het bedrijf is een tweedehands loods opgezet met een potstalruimte. Zo werd het gemis van het strohok ruim opgevangen en is het bedrijf uiteindelijk gegroeid in de stroruimte waar de koeien in de droogstand verblijven. Na tien weken verbouwen is op 28 november de oude robot verwijderd en werden de nieuwe robots in gebruik genomen.

Veel voordelen

Voor de vier robots op lijn is een hekwerk geplaatst waar de koeien doorheen lopen als ze gemolken worden en de melkrobot weer verlaten. De ‘straat’ maakt separeren heel gemakkelijk. Aan het eind staat een drieweghek dat de koeien terugstuurt naar de stal, of het strohok, of de separatieruimte. In de zomer tijdens de weidegang zijn de robots ook meteen de selectie voor weidepermissie. De koeien lopen dan over een loopbrug naar buiten en kunnen via de achterzijde van de stal weer terug. In het dagelijks gebruik merkt de familie de voor delen. “We halen nu geen enkele koe meer uit het koppel voor separatie. Dat gaat allemaal via selectie.

En mede door het vrij koeverkeer hoeven we ook geen koeien meer te halen, op een enkele koe na die bijvoorbeeld kreupel is. Door de hoge capaciteit steeg het aantal melkingen naar 3 tot 3,1 keer per koe per dag.” Ondanks een flinke blauwtongbesmetting is de totale melkafvoer, bestemd voor de AH-melkstroom, gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. “Zonder de blauwtong waren we ongetwijfeld in productie gestegen.” De putjes bij de robots bevallen prima. Dat is echt een waardevolle toevoeging. Neem bijvoorbeeld het droogzetten van een koe of het verwisselen van tepel voeringen. Dat moet bij robots vaak gebeuren en nu hoef je niet meer op je knieën of op de grond te liggen.” De nieuwe robots bevallen dus heel best. “Een goede stap. Eén ding moet nog beter. Er is nog geen koppeling tussen de robots en het managementsys teem. We moeten nu zaken rond de koeien twee keer invoeren, zoals een inseminatie of het melden van een afgekalfde koe. Ook daar komt vast een keer een oplos sing voor, maar wel liever vandaag dan morgen.”

Deel dit artikel via

© Ezendam Veehouderijtechniek

Zoek in onze website

  • Zoeken...